”du har sett så ledsen ut”

Sorg bär man på kragen även när man har en t-tröja. Tittar mig i spegeln och ser död ut. Det är knappt bilden når fram. Möter en i grannhuset som tror det är Märta som jag kommer med. Jag förklarar att det inte är Märta. ”Jag sa till min fru att du har sett så ledsen ut…” De är ett trevligt par. Inga sådana nyfikna pajaser man knappt orkar säga hej till. De tog över mitt garage när bilen var såld. Vi språkar om eländet en stund sen vill Elsa iväg.

I går på väg hem från Elsas frissa passerade Agnes i en bil. Jag bara noterade att det var hon. Det kunde varit vem som helst. Helt borta från rummet i hjärtat är hon. Jag älskar att bli gammal. Mer och mer skiter man i. Man orkar inte bry sig om alla spöken. Själen får någon form av ro. Och kvinnor – det tillhör det förflutna. Andra får hålla på relationstramset.

Lördag. Jag och Elsa firar tre veckor tillsammans.

Synes.

2 svar på ””du har sett så ledsen ut”

 1. Håkan, det märkliga med sorgen är att man inte kommer undan den. Inte ens människor som vill förtränga slipper undan. Sorgen märker en rent fysiskt, förändrar oss i ansiktsuttryck men också i sådant som vikt och hållning. Att din sorg syns är en given sak, efter allt du gått igenom den senaste tiden.

  Min sorg efter Tobbe är nu fem år gammal och fortfarande syns den. Jag orkar varken med de ytliga flabbbarna och skrattarna. Drar mig undan. Vi hade några av våra allra bästa gamla vänner här igår, det blev ett befriande undantag. En av dem är präst och det var han som höll i Tobbes begravning.

  Var rädd om dig i detta känsliga och spröda Håkan.

  • Thomas, svårt att förstå att det har gått fem år. Jag minns ditt mail och förtvivlan. Då hade jag inte mist någon nära men nu vet jag själv hur hjärtat slåss sönder av sorg. Tystnaden blir ens vän, för precis som du skriver orkar man inte hantera allt flabbande från papegojorna.

   Tack för dina tankar, Thomas.

   Allt gott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *